Det bedste, du kan gøre for din sundhed

Sponsoreret indhold

De fleste af os ved, at det er vigtigt at spise sundt og holde sig fysisk aktiv for at bevare et godt helbred. Det kan ligeledes redde liv at bruge sikkerhedssele og cykelhjelm, når vi bevæger os i trafikken. Men hvis du er ryger, er et rygestop det allerbedste, du kan gøre for dit helbred – både på kort og lang sigt. Rygning skyldes faktisk flere dødsfald for mennesker under 70 år end brystkræft, trafikulykker og stofmisbrug til sammen hvert år, hvorfor der er tale om en vane, som udsætter dig i en voldsom risiko for alvorlige sygdomme. Den gode nyhed er, at et rygestop allerede begynder at virke 20 minutter efter, du har slukket den sidste cigaret. For hver dag, der går efter et rygestop, nedsættes risikoen for især hjerte-karsygdomme, men på længere sigt også kræftsygdommene og alle de andre risici, som en ryger udsætter sig for.

Et alternativ til tobakken

Der er altså mange gode grunde til at stoppe med at droppe tobakken, hvis man ønsker at forbedre sit helbred og sikre sig mange sundere år i fremtiden. Dog er et rygestop ikke så nemt, som det måske lyder. Du står måske selv og har flere forsøg på rygestop, der er gået i vasken tidligere. Et meget populært alternativ er e-cigaretter, hvori der ikke er tobak. Mange danskere er derfor skiftet over til denne form for cigaret, der findes i utroligt mange varianter. Ved rygning af e-cigaretter findes der nemlig et stort udvalg af e væske, som kan give forskellig smag på cigaretten alt efter ens personlige præferencer.

Gode råd til dit rygestop

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at et rygestop forbedrer dit helbred og din livskvalitet. Det kan virke banalt, men hvis du står og har svært ved at finde motivation til at droppe tobakken, kan det hjælpe at huske på din sundhed og dit velvære på længere sigt. Et andet råd, som nok er et af de bedste råd, der findes, er motion og generel fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet kan først og fremmest mindske dine abstinenser og fjerne den uro og rastløshed, du kan føle efter et rygestop, og der følger automatisk en lang række af andre sundhedsfremmende effekter med. Motion er også en god hjælp til at distrahere dig og få dig til at glemme din rygetrang, hvorfor det altså kan hjælpe med at vedligeholde dit rygestop. Det er også en rigtig god ide at inkludere andre i dit rygestop, så du har støtte fra dine omgivelser. Fortæl gerne familie og venner, hvad du ønsker med dit rygestop. Så kan de være der til at støtte dig i situationer, hvor du har mest brug for det, og dette kan resultere i mange flere succesoplevelser under dit rygestop. Når du kæmper for at blive ved, så støt dig til dem og få opmuntring

Til sidst kan det være en god ide at finde alternativer til tobakken, hvis du oplever abstinenser eller måske blot ønsker et delvist rygestop – eksempelvis e-cigaretter.